הטכנולוגיה שמאחורי המטבע הדיגיטלי בביטקוין

Blockchain, הטכנולוגיה שמאחורי המטבע הדיגיטלי בביטקוין, השתחררה ממקורה. בהתחשב בההתעניינות בבלוקצ'יין מעבר לשירותים פיננסיים בענפי השירות, התחבורה, העסקים והממשל - הוא צובר תאוצה.

ימי הדיבור על הפוטנציאל של blockchain חלפו וארגונים ברחבי העולם אינם כבר משתמשים בה ליישומים חיים. החל מאספקת אנרגיה ומכירת נכסים וכלה בניהול מתקנים, מקור סביבה ומשלוח מכולות. עם זאת הטכנולוגיה נותרה מוקפת בערפל של אי וודאות.

בראשיתו של ביטקוין

בשנת 2009, בעקבות ההתמוטטות הפיננסית העולמית, יצר מפתח אנונימי המשתמש בכינוי סאטושי נקמוטו מטבע פיננסי אלטרנטיבי, דיגיטלי בלבד בשם bitcoin.

ביטקוין תוכנן לאפשר עסקאות פיננסיות פשוטות בין משתתפיו, ללא תלות מוחלטת במוסדות הבנקאיים. כל עסקה נרשמת ומתוקנת לא על ידי בנק, אלא על ידי ארכיטקטורת התוכנה של מערכת העסקה עצמה.

מערכת טכנולוגית עסקאות זו הבסיסית היא blockchain.

מהי טכנולוגיית Blockchain?

למעשה מדובר בספר חי שמתעד את העסקאות של 'אסימון' - במקרה זה, מטבע הביטקוין - המסודר בקבוצות נתונים המכונות 'בלוקים' המשתמשים באימות קריפטוגרפי כדי לקשר את עצמם זה לזה. במילים פשוטות, כל חסימת נתונים מתייחסת ומזהה את החסימה הקודמת באמצעות פונקציית 'hash', ויוצרת שרשרת בלתי-שבורה, ומכאן השם.

גישה זו להקלטת נתונים מתהדרת ביתרון משמעותי על פני ספר חשבונות ומסדי נתונים מסורתיים. בכך שכל חסימה של נתונים מאמתת את קודמתה הישירה, הספירה המתארכת תמיד היא רציפה וקבועה: לא ניתן לתקן, להסוות או למחוק עסקאות שכבר נרשמו. כל ניסיון לעשות זאת ישבור את השרשרת הקריפטוגרפית ויהיה מסומן מייד לכל המשתתפים.

באופן עקרוני, ספר חשבונות blockchain הוא בסיס נתונים מוגן משינויים עם אימות מובנה.

התפלגות מחסומי החסימה

המאפיין העיקרי השני של blockchain הוא שהספריה לא נשמרת במקום אחד או מנוהלת על ידי צד ג 'מונופולסטי יחיד. במקום זאת אומרים שהוא 'מופץ', קיים בכל מספר מחשבים בו זמנית באופן כזה שכל מי שיש לו עניין יכול להשיג עותק חי ממנו.

ככאלה, לעיתים מכונה blockchain 'ספר חשבונות מופץ הדדי' או MDL. היא מנצלת מנגנון הסכמה הדדית זו ברחבי הרשת בכדי להבטיח אמון במערכת כולה.

"Blockchain מבוסס על טכנולוגיית פרדיגמה מבוזרת ומבוזרת המאפשרת החלפה של כל סוג של ערך בין עמיתים מבלי להשתמש במתווכים" מסכם חנן טויזר, שותף לייעוץ IT ב- Grant Thornton Israel.

"הקסם כאן הוא שאתה לא צריך צד שלישי כדי לוודא שמה שקורה ברשת בין עמיתים הוא נכון."

אם תישארו עם תפיסת המטבע הדיגיטלי, הדבר יאפשר לכם לשלוח כסף ממדינה למדינה מבלי שתצטרכו לעבור מסלקה. במקום לקחת יומיים-שלושה לתיקוף העסקה על ידי צד שלישי, השולח והמקבל מזוהים אוטומטית על ידי חתימות דיגיטליות מוצפנות שלהם, הכסף מועבר מארנק אחד למשנהו והעסקה נרשמת בבלקוצ'יין בתוך שניות.

רשתות Blockchain

"בעזרת blockchain", אומר חנן, "אנחנו יכולים לייצג כל סוג של ערך באמצעות אסימונים. בעולם הפיננסי שיכול להיות אג"ח או מניה, או נכס כמו בית. כל הרשת, באמצעות מנגנון הקונצנזוס שלה, תקפה. העסקה להעברת הבעלות.

אפשר יהיה לייצג כל נכס בעולם האמיתי כסימנים על blockchain. ברגע שנוצרת רשת עם גורמים שונים, נכסים אלה הולכים להיות ייחודיים. הרעיון של בעלות הוא ממש חזק והובהר לכל מי שמשחק לפי הכללים האלה ברשת blockchain

יישומים מעבר למה שמכונה cryptocururrency הוכחו לראשונה עם התפתחות פלטפורמת ה- Ethereum blockchain בשנת 2013. למרות שמערכת האקולוגית Ethereum כוללת מטבע דיגיטלי משלה המכונה אתרים כאותה אסימון, הפלטפורמה הציגה את היכולת לכלול לא רק רשומות נומריות בסיסיות. אבל גם תוכניות לוגיסטיות קטנות לספר החשבונות שלך.

אלה מכונים 'חוזים חכמים'.

חוזים חכמים

"אלה מאפשרים לך לקבוע הסדרים או הסכמים בין צדדים," אומר חנן, "למשל, לשלוח כספים במועד מסוים או לבצע שינויים בנכסים של נכס.

דוגמה קלאסית נוספת לחוזה חכם בפעולה עשויה להיות מושג הביטוח לטיסות תעופה מאוחרות. כאשר מטייל קונה ביטוח נסיעות לטיסה מוגדרת, ניתן היה לרשום את הרכישה ב- blockchain. חוזה חכם זה נועד לבדוק באופן אוטומטי עם מקור נתונים חיצוני האם טיסה זו סובלת מאיחור כלשהו ובמידת הצורך להעביר תשלום פיצוי ישירות לארנק המטייל ללא התקורה המנהלית הרגילה.

מספר חברות בולטות השחלו להשתמש בטכנולוגיות בלוקצ'יין נית למנות:

Amazon, Microsoft, Mastercard, IBM והרשימה ממשיכה.

סוגי מטבעות

צורך זה הביא להתפתחות של מטבעות אלקטרונים בשני תצורות עיקריות  Utility token & Security token. 

ישנם מעל אלפי סוגי מטבעות כיום שרובם בשוק מוגדרים כ Utility token שניתן להמיר את המטבע לשירות מהחברה שהנפיקה את המטבע.

התגברות הופעות סוגי המטבעות החלה בשנת 2017 כאשר סוג הנפקה חדש מסוגו צבר תאוצה בשם ICO – (Initial coin offering) סוג זה של הנפקה הייתה הדרך הקלה לגיוס כספים לצורך הרמת חברה, שלא כמו ב IPO הנפקת מניות רגילות בה החברה נדרשת לתשומות גבוהות, דוחות כספיים מאומתים על ידי רגולטורים ורו"ח, בהנפקה מסוג זה הספיק בסה"כ נייר- תוכנית עסקית (white paper), לאחרונה סוג הנפקות זה עבר שינוי מסיבי עקב הונאת משקיעים ופשיטת רגל של חברות רבות בתחום עקב נפילת השוק.

חלק מהמטבעות סחירים במידה והחברה הצליחה לרשום אותם למסחר וישנם כאלו שנועלים עד למועד שהחברה תחליט להמיר אותם לשירות או רישום למסחר.

כריית מטבעות והשימוש באנרגיה

דאגה אחת לגבי blockchain היא שהיא עתירת אנרגיה. בהיותה המערכת העיקרית הראשונה המבוססת על הטכנולוגיה, ביטקוין הוא ככל הנראה העבריין הגרוע ביותר.

האמון ב- blockchain מרוכז בכריית נתונים בכדי להפעיל את המערכת ועבורם הם מרוויחים חלק קטן מהטוקונים החדשים שהוטבעו לאחרונה, אך אומרים כי חוות השרתים המועסקות בתהליך כריית הנתונים הבלתי פוסקים ללעוס אנרגיה רבה כמו קטנה עיר. רבים מחוות שרתים אלו מופעלים בסין, אשר פליטת הפחמן הגואה שלהם היא עניין של שיא.

תוסיפו לזה את דרישת האנרגיה של כל בעל ביטקוין כדי לעדכן את הארנקים שלהם בגרסה הנוכחית של הספרה, שאליה מתווספים בלוקים חדשים כל כמה שניות, ואתם מדברים על הרבה חשמל. ההערכה היא כי עסקת ביטקוין יכולה להיות אינטנסיבית פי 5,000 יותר מאנרגיה מאשר עסקת כרטיסי אשראי של ויזה.

עם זאת, עלויות אלה מתקזזות לאור העובדה כי blockchain מאפשר עסקאות בזמן אמת ושיתוף מידע, ומכאן, עלויות מתווך מועטות בהשוואה לפעולות רגילות כגון העברה דרך בנקים וזמן המתנה לקבלת הכסף/מידע.

שירותי המחלקה בתחום הבלוקצ'יין ומטבעות הקריפטו

אנו מציעים פתרון מקיף בשירותי טכנולוגיית Blockchain, החל מתפיסה ועיצוב אסטרטגי לייצור ויישום, היועצים הטכניים, המשפטיים והאסטרטגיים המומחים שלנו עוזרים ללקוחותינו לשלב את הטכנולוגיה במלואה בעסק שלהם ובכך להקל את כניסתם לעבודה מול כלל לקוחות השוק.

להלן שירותי חברתנו בתחום:

  1. גיבוש אסטרטגיה חשבונאית - שלמות בהצהרות החשבונאיות לבין הלוגיקה של הפעולות המבוצעות בארנק האלקטרונים של החברות.
  2. ניתוח טכני של חוזים חכמים.
  3. ניתוח טכני של קוד חוזים חכמים בפעילות מימון ICO (Initial coin offering).
  4. שמירה והגנה על מטבעות החברה.
  5. תכנון תזרים מזומנים שנתי בהתבסס על תנודות מטבע.
  6. לווי עסקאות מימון/נכסים המתבצעות בעזרת מטבעות אלקטרונים.
  7. עריכת דוחות על השפעת המטבע בענפים שונים.
  8. מיסוי.
  9. פיתוח ויישום אנו מזהים את המודל העסקי המתאים ביותר עבור לקוחתנו, אנו מנתחים, מעריכים ומאמתים שימוש מנקודות מבט חשבונאיות וטכנולוגיות.
  10. הדרכת מחלקת הכספים של הארגון: אנו מעבירים הדרכות ומלווים את מחלקות הכספים בארגון כיצד יש לרשום פעולות שניתן לתת עליהן דיווח לרשויות.
  11. יישומים לאוטומציה של חשבונות קרנות.

הערך המוסף שלנו

  • שירות המבוסס על מקצועיות וליווי אישי של הצוות הבכיר במחלקה. 
  • שירות איכותי בסטנדרטים בינלאומיים ושימוש במתודולוגיה מתקדמת.
  • ביצוע פרויקטים ועבודות ברחבי העולם תוך הסתייעות במומחים מקומיים ממשרדים החברים ברשת הבינלאומית Grant Thornton בה אנו חברים.
חנן טויזר
שותף, מנהל מחלקת ביקורת מערכות מידע וייעוץ, פאהן קנה ניהול בקרה בע"מ
חנן טויזר
שותף, מנהל מחלקת ביקורת מערכות מידע וייעוץ, פאהן קנה ניהול בקרה בע"מ
חנן טויזר