Contents

עדכוני תקינה חשבונאית ישראלית - הנחיה מקצועית 2025/1 השפעה על הדוחות הכספיים של החלת תוספת למס על רווחים לא מחולקים של חברת מעטים (סעיפים 81א -81ו לפקודת מס הכנסה)

 

ביום 31 בדצמבר 2024, פורסם ברשומות חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2025) (מיסוי רווחים לא מחולקים), התשפ"ה - 2024 במסגרתו, בין היתר, נקבע תיקון מס' 277 לפקודת מס הכנסה, התשכ"א-1961 (להלן "הפקודה") אשר מוסיף את סעיפים 81א - 81ו לפקודה.

סעיף 81א לפקודה קובע כי "חברת מעטים "תהיה חייבת בתשלום תוספת למס, לכל שנת מס, בשיעור של 2% מסכום ה"רווחים העודפים" כפי שיחושבו לפי סעיף 81ג לפקודה, לאחר שנוכה מהם סכום דיבידנד שחולק בשנת המס.

בעקבות כך, ביום 11 במרץ 2025, פורסמה על ידי הוועדה המקצועית של המוסד הישראלי לתקינה בחשבונאות (להלן - "הוועדה המקצועית") הנחיה מקצועית אשר מטרתה להבהיר את אופן יישום תקן חשבונאות מספר 19, מסים על ההכנסה, לחברות מעטים אשר סעיפים 81א - 81ו לפקודה חלים עליהן (להלן - "ההנחיה המקצועית").

 

להלן סקירה תמציתית של עיקרי ההנחיה המקצועית:

דוחות כספיים שנתיים

סוגיה א' - האם תוספת למס על רווחים לא מחולקים של חברת מעטים היא בתחולת תקן חשבונאות מספר 19, מסים על ההכנסה (להלן - "תקן 19")?

התוספת למס מחושבת על מידה של הכנסה חייבת (כהגדרתה בתקן 19), מאחר שתחשיב ה- "רווחים עודפים" מבוסס על "הרווחים הנצברים החייבים" בתום שנת המס הקודמת (כהגדרת מונח זה בסעיף 81א לפקודה), בהתאם להגדרה, נקודת המוצא לחישוב "הרווחים הנצברים החייבים" היא כלל ההכנסה החייבת של הישות. כמו כן, התיקון קובע כי דין התוספת למס כדין מס חברות.

לפיכך, הוועדה המקצועית הגיעה למסקנה כי עקב מאפייניה, התוספת למס היא בתחולת תקן 19.

 

סוגיה ב' - מהן השלכות המסים השוטפים והנדחים בשנת 2025 ואילך של סעיפים 81א-81ו לפקודה בחברת מעטים?

מסים שוטפים בשנת 2025 ואילך

הוועדה המקצועית סבורה כי מאחר שהתוספת למס משולמת בהתייחס להכנסה החייבת) המהווה חלק מ- "הרווחים העודפים") הרי שהתוספת למס מהווה מסים שוטפים

באשר לעיתוי החבות במס, בהתאם לעמדת הוועדה המקצועית, חברה נדרשת לכלול במסגרת המסים השוטפים את התוספת למס בגין רווחים לא מחולקים שהחבות בה נוצרה בשנת הדיווח (כלומר, התוספת למס המחושבת בהתאם לסעיף 81ב לפקודה) בגין סכום הרווחים הנצברים החייבים, לתום שנת המס הקודמת.

כך לדוגמה, בשנת 2025 רק התוספת למס המחושבת על בסיס "הרווחים הנצברים החייבים" ליום 31 בדצמבר 2024, תהווה חלק מהמסים השוטפים.

מסים נדחים בשנת 2025 ואילך

הוועדה המקצועית סבורה כי שיעור המס הצפוי להתייחס לשנה שבה ימומש הנכס או תסולק ההתחייבות הוא שיעור מס חברות שהינו בתוקף באותה שנה, מבלי להביא בחשבון את התוספת למס שעשויה לחול בשנים העוקבות.

 

סוגיה ג' - מהו הטיפול החשבונאי בעת חלוקת דיבידנד בשנת 2025 ואילך?

באופן עקבי למסקנת הוועדה המקצועית לגבי הרכב המסים השוטפים, מאחר שהמסים השוטפים מחושבים על בסיס ההכנסה החייבת לשנה ובתוספת התוספת למס בגין רווחים לא מחולקים שהחבות בה נוצרה בשנת הדיווח על בסיס סכום הרווחים החייבים הנצברים לתום שנת המס הקודמת, השלכות המס של חלוקת דיבידנד יקבלו ביטוי בחישוב התוספת למס בשנה השוטפת.

 

סוגיה ד' - מהן השלכות המסים השוטפים והנדחים בשנת 2024 של סעיפים 81א - 81ו לפקודה בחברת מעטים?

מסים שוטפים

לאור המסקנה אליה הגיעה הוועדה המקצועית לגבי המסים השוטפים, חברה אינה נדרשת להכיר ברכיב של תוספת למס בשנת 2024, שכן אין תוספת למס אשר החבות בה נוצרה בשנת הדיווח (שנת 2024).

מסים נדחים

לאור המסקנה אליה הגיעה הוועדה המקצועית לגבי המסים הנדחים, חברה נדרשת למדוד את המסים הנדחים ליום 31 בדצמבר 2024, לפי שיעור מס חברות בתקופה שבה ימומש הנכס או תסולק ההתחייבות מבלי להביא בחשבון את התוספת למס שעשויה לחול בשנים העוקבות על אותה הכנסה חייבת.

 

דוחות כספיים לתקופות ביניים

סוגיה ה' - מהן ההשלכות של התוספת למס על קביעת מסים על הכנסה בדוחות כספיים ביניים בחברת מעטים?

לאור האמור בתקן חשבונאות מספר 14, דיווח כספי לתקופות ביניים, לפיו יש להכיר במסים על ההכנסה בדוחות כספיים לתקופות ביניים תוך שימוש בשיעור המס שיחול על סך הרווחים השנתיים הצפויים לפני מסים, דהיינו, על בסיס האומדן הטוב ביותר של הממוצע המשוקלל של שיעור המס השנתי החזוי לשנת הדיווח המלאה, הוועדה המקצועית סבורה כי לצורך קביעת הוצאות המס שיוכרו בתקופת הביניים, על הישות להביא בחשבון את הערכותיה לגבי התוספת למס השנתית בקביעת המסים על ההכנסה.

 

לקישור להנחיה המקצועית באתר המוסד לתקינה בפורמט PDF לחץ/י כאן [ 207 kb ].

 


יובהר כי האמור לעיל מהווה תמצית בלבד של עיקרי ההנחיה המקצועית, אינו בגדר ייעוץ מקצועי ואינו מהווה תחליף לקריאה מעמיקה ומלאה של האמור במסגרתה.