Contents

רשות המסים ואגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר הפיצו תזכיר חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (נכס דיגיטלי), התשפ"ה-2024 (להלן: "התזכיר").

התזכיר מגדיר לראשונה מהו נכס דיגיטלי בפקודת מס הכנסה וכי על רווחים המופקים ממנו יחול מס רווחי הון. קביעה זו עולה בקנה אחד עם פסיקת בית המשפט בנושא ועם עמדת רשות המסים. העיגון בפקודה יקנה יותר ודאות לעוסקים בפעילות בנכסים דיגיטליים בכלל ומטבעות קריפטוגרפים בפרט.

עיקרי העדכונים המוצעים לפקודה:

נכס דיגיטלי יסווג כנכס בפקודת מס הכנסה, ורווחים המופקים ממנו יחויבו במס רווחי הון (למעט מצבים בהם הפעילות בנכס הדיגיטלי תסווג ותמוסה כפעילות במישור הפירותי).

1. הגדרת נכס דיגיטלי- נכס המהווה ייצוג דיגיטלי של ערך או זכות, הניתן להעברה ולאחסון באופן דיגיטלי, והעושה שימוש בטכנולוגית רישום מבוזר, או בטכנולוגיה דומה לרישום או שמירת מידע שקבע השר בצו, ולמעט אחד מאלה:

  • הילך חוקי בישראל, כמשמעותו בסעיף 41 לחוק בנק ישראל, התש"ע-2010
  • מטבע חוץ
  • נייר ערך
  • נכס אחר, שקבע השר בצו

2. הגדרת טכנולוגית רישום מבוזר- טכנולוגיה לרישום תנועות ברשת כרשומות במאגר מידע המשותף על פני כל צמתי רשת המסונכרנים ביניהם. 

3. הגדרת מטבע חוץ- שטרי כסף או מעות או ייצוג דיגיטלי שלהם שהם הילך חוקי במדינת חוץ ואינם הילך חוקי בישראל, המונפקים על ידי גוף מדינתי שהוא בעל הסמכות המוניטרית על פי חוק באותה מדינה. 

המשמעות היא כי גם מקום שבו נכס דיגיטלי שהוא הילך חוקי במדינת חוץ אך לא הונפק על ידי בעל הסמכות המוניטרית במדינה, הוא לא יהיה בגדר מטבע חוץ  על פי הדין בישראל, ולפיכך לא יהיה זכאי לפטור ממס בגין הפרשי הצמדה לפי סעיף 9(13) לפקודה.

4. קביעת כללי מקור למיסוי נכס דיגיטלי 

בנוסף לכלל הקבוע בסעיף 89(ב)(1) לפקודה לפיו תושב ישראל חייב במס רווח הון שהופק בישראל או מחוץ לישראל, וכהשלמה לכלל הקבוע בסעיף 89(ב)(2) לפקודה לפיה תושב חוץ חייב במס על רווח הון שהופק בישראל, התזכיר מציע להבהיר כי גם במקרים הבאים יראו רווח הון כמופק או נצמח בישראל ולפיכך יהיה חייב במס בישראל:

  • מוכר הנכס הדיגיטלי היה תושב ישראל במועד הרכישה; 
  • הנכס הדיגיטלי משקף  זכות, במישרין או בעקיפין, לרכוש שנמצא בישראל, ויהיה חייב במס רווח הון עבור חלק התמורה הנובע מהרכוש בישראל; במסגרת זאת יראו ברווח הון שיופק או יצמח ממכירת נכס דיגיטלי כמופק או נצמח בישראל, גם במקרה שהנכס הדיגיטלי משקף נכס מחוץ לישראל (להלן- הנכס הזר), אם הנכס הזר משקף נכס בישראל;
  • הנכס הדיגיטלי משקף במישרין או בעקיפין זכות בחבר בני אדם תושב ישראל.

 

אנו נמשיך לעדכן אתכם בכל התפתחות חדשה,

אנו לרשותכם בכל שאלה, אנא אל תהססו לפנות אלינו.