Contents

ביום ה- 2 באפריל, 2025, הכריז הנשיא טראמפ על מכסים חדשים. החל מיום 5 לאפריל 2025 יוטל מכס בסיסי של 10% על כל הייבוא ​​לארה"ב מכל מדינה בעולם. החל מיום ה- 9 לאפריל 2025 יוטלו "מכסים הדדיים" על כ- 60 מדינות ספציפיות כגון סין (34%), האיחוד האירופי (20%), וישראל (17%).

שיעורי המכס החדשים יוטלו בנוסף לכל שיעור אחר שקיים היום. כך למשל, על סחורה שמיובאת מסין מוטל היום מכס בשיעור של 20%, כך שהחל מה 5 לאפריל השיעור הכולל יעמוד על 30%, והחל מה 9 לאפריל יעמוד על 54%.

השיטה שבה חושב שיעור המכס ההדדי על מדינה ספציפית הינו: הגירעון האמריקאי בסחר בין המדינות, חלקי היקף היצוא של אותה מדינה לארה"ב, כפול 50%. כך לדוגמא, היקף הסחר בין ישראל ארה"ב עמד ב 2024 כ- 37 מיליארד דולר, הייצוא הישראלי עמד על כ- 22.2 מיליארד דולר, ואילו היוצא האמריקאי לישראל עמד על כ- 14.8 מיליארד דולר, כך שהיקף הגירעון בסחר לרעת ארה"ב הינו כ- 7.4 מיליארד דולר. סך של 7.4 חלקי 22.2 כפול 50% (מעוגל כלפי מעלה) הינו 17%.

שיערי המכס החדשים יוטלו על סחורות שיכנסו לארה"ב החל מהתאריכים המופרטים לעיל, למעט אם הועמסו על כלי השיט\הטיס ויצאו לדרך טרם כניסת התעריפים החדשים לתוקף (לפני השעה 12:01 שעון ארה"ב, ביום ה 5 באפריל לגבי ה- 10% או ה- 9 באפריל לגבי שיעור "המכס ההדדי").

תעריפי המכס החדשים לא יחולו על קנדה ומקסיקו (הכפופות בעצמן להיטלים נפרדים "בהתאם" להסכם סחר נפרד מולן).

הוחרגו מהצו הנשיאותי: ציוד מוליכים למחצה (semiconductor), תרופות, מוצרי עץ, רכבים, מתכות, ומתכות נדירות ועוד מספר מצומצם של סוגי סחורות (רצ"ב נספח 2 [ 422 kb ] לצו).

בנוסף הוחרגו ייבוא אישי בהיקף נמוך. כלומר הפטור הקיים, בגין ייבוא אישי דרך הדואר, בדרך כלל עד 100 דולר, ימשיך לחול.

כמו כן, הוחרגו באופן זמני (הפטור הקבוע כיום בחוק יבוטל) יבוא מסחרי בהיקף של עד 800 דולר, וזאת עד שמערכות המכס, הדואר והשילוח ידעו לגבות את המיסים החדשים.

המכסים החדשים של הנשיא טראמפ, הוטלו בהתאם לחקיקה שמאפשרת לנשיא להכריז על מצב חירום בארה"ב, המאפשר לנשיא להגן על האינטרסים הלאומיים של ארה"ב, על ידי התערבות בסחר הבינלאומי של ארה"ב. בהתאם לצו, הנשיא רואה במאזן הסחר השלילי של ארה"ב (כ-1.2 טריליון דולר בשנת 2024) ובירידת כושר הייצור של ארה"ב כאינטרסים לאומיים מהדרגה הראשונה.

מצד אחד, הצעדים הללו יעצבו מחדש את דינמיקת הסחר העולמית ויגרמו להשלכות כלכליות נרחבות. מנגד נראה כי הצעדים הקיצוניים נועדו ליצור יתרון במשא ומתן חדש עם שותפות הסחר של ארה"ב, ככל שאילו ייאותו לנהל מו"מ ולא יכנסו למלחמת סחר.

אף על פי שעיקר הייצוא של ישראל הינו שירותים והיי טק, עדיין נותרו מגזרים מוטי ייצוא שיושפעו מהצו, כגון ציוד ומכשור רפואי, יהלומים, ציוד אופטי, וסחורה חקלאית.

 

להלן עיקרי הצו הנשיאותי:

Regulating Imports with a Reciprocal Tariff to Rectify Trade Practices that Contribute to Large and Persistent Annual United States Goods Trade Deficits

 

1. מצב חירום לאומי (National Emergency)

הנשיא טראמפ הכריז על מצב חירום לאומי הנובע מגירעון הסחר של ארה"ב עם שותפותיה (עודף ייבוא על ייצוא), שצמח בלמעלה מ 40% ב-5 השנים האחרונות בלבד, והגיע ל-1.2 טריליון דולר בשנת 2024. בהתאם לצו, גירעון סחר זה משקף אסימטריות ביחסי הסחר שתרמו לניוון של כושר הייצור המקומי של ארה"ב ובמיוחד של התעשיה ושל התעשייה הביטחונית בפרט. אי-סימטריות אלה משפיעות גם על יכולתם של היצרנים האמריקאים לייצא, וכתוצאה מכך, על התמריץ שלהם לייצר.

הנימוקים לצו אינם הטלת מכסים ישירים בלבד על סחורות אמריקאיות אלא בעיקר, חסמים שאינם מכסיים (non-tariff barriers) כגון, רישיונות, דרישות טכניות ותקנים, דרישות תברואתיות, הגנה לקויה על קניין רוחני אמריקאי, הטלת מגבלות על מסחר דיגיטלי (ככל הנראה הכוונה להטלת מס על חברות אינטרנט גדולות), סובסידיות לסחורות מקומיות, וכן כשלון של מדינות להגן על סטנדרטים מינימליים של דני עבודה וסביבה (דבר שמוביל לעלויות שכר נמוכות).  

יתרה מכך, חסמים שאינם מכסיים כוללים גם את המדיניות הכלכלית של מדינות רבות, לרבות מניפולציות בשערי המטבע החוץ (currency practice) ומסי ערך מוסף, ועיוותי השוק הנלווים אליהם, המדכאים את הצריכה המקומית ומגבירים את היצוא לארה"ב. לגישת נשיא ארה"ב, חוסר ההדדיות זה מתבטא בעובדה שחלק הצריכה לתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) בארה"ב הוא כ- 68%, אך הוא נמוך בהרבה באחרים כמו אירלנד (27%), סינגפור (31%), סין (39%), דרום קוריאה (49%) וגרמניה (50%).

 

2. מדיניות תעריפים הדדית (Reciprocal Tariff Policy)

מדיניות ארה"ב הינה לאזן מחדש את זרמי הסחר העולמיים על ידי הטלת מכס על כל היבוא מכל שותפי הסחר, למעט אם נקבע אחרת. מכס יחל ב 10%, וזמן קצר לאחר מכן, יגדל עבור שותפי סחר המנויים בנספח 1 לצו [ 75 kb ]

שיעורי המכס הנוספים אלה יחולו עד למועד שבו יקבע הנשיא כי התנאים הבסיסיים המתוארים בצו מתקיימים, נפתרו או מתמתנים.

 

3. יישום

א. למעט אם נקבע אחרת בצו זה, כל הטובין המיובאים  לארה"ב יהיו כפופים לשיעור מכס נוסף של 10%. שיעורי מכס כאמור יחולו לגבי טובין שהוכנסו לצריכה, או נמשכו מהמחסן לצריכה, בשעה 12:01 או לאחר מכן, שעון קיץ מזרחי ב-5 באפריל 2025, למעט סחורות שהועמסו על כלי שיט או כלי טיס (vessel) בנמל הטעינה והן בתנועה (in transit) לפני השעה 12:01, ביום 5 באפריל.

כמו כן, למעט אם נקבע אחרת בצו זה, בשעה 12:01 שעון קיץ מזרחי ב-9 באפריל 2025, כל הטובין המיובאים משותפות הסחר המפורטות בנספח 1 לצו זה המיובאים לארה"ב יהיו חייבים בשיעורי המכס הספציפיים למדינה המפורטים בנספח 1, למעט סחורות שהועמסו על כלי שיט או כלי טיס (vessel) בנמל הטעינה והן בתנועה (in transit) לפני השעה 12:01, ביום 9 באפריל.

ב. המכס האוניברסלי של 10% שעליו הכריז הנשיא טראמפ כולל כמה חריגים המנויים בנספח 2 לצו. פטורים אלה כוללים סחורות קריטיות לייצור בארה"ב ולביטחון הלאומי, או כאלו שכבר כפופים למשטרי מכסים אחרים. חריגים מרכזיים כוללים:

  • מתכות ומוצרי רכב: פלדה, אלומיניום, מכוניות וחלקי רכב.
  • מוצרים ספציפיים: נחושת, תרופות, מוליכים למחצה, מוצרי עץ ומינרלים קריטיים מסוימים.
  • מוצרי אנרגיה: פריטים ומינרלים הקשורים לאנרגיה שאינם זמינים בארה"ב.
  • מוצרים תואמי USMCA: מוצרים מקנדה ומקסיקו התואמים להסכם ארצות הברית-מקסיקו-קנדה (USMCA).
  • מקרים מיוחדים: יבוא ממדינות כמו בלארוס, קובה, צפון קוריאה ורוסיה נותר כפוף לשיעורי מכס נפרדים.

ג. שיעורי המכס המפורטים בצו זה יחולו רק על מוצרים שאינם מכילים תוכן אמריקאי, בתנאי שלפחות 20% מערך הטובין הם ממקור ארה"ב.

ד. יובא אישי / יבוא בהיקף נמוך-זניח:

הצו מתווה ביטול הדרגתי של הפטור בגין יבוא אישי/יבוא בעל ערך נמוך.

  1. שימור פטורים מסוימים: פטורים אלה, המתייחסים לפריטים כמו מתנות ($100 או פחות) ומשלוחים לשימוש אישי באמצעות שירותי דואר, לא מושפעים וממשיכים לקבל טיפול פטור ממכס.
  2. שימור זמני של פטור יבוא בעל ערך נמוך כללי: הפטור הרחב יותר של $800 (עבור משלוחים מסחריים מתחת ל-$800) יישאר באופן זמני במקומו עד ששר המסחר יאשר שמערכות המכס בארה"ב יכולות לעבד ולגבות מכסים על סחורות אלה. לאחר עדכון המערכות, הפטור הזה יבוטל (יצוין כי בפטור זהה בגין יבוא מסין יבוטל החל מיום ה 2 במאי 2025). 

ה. כדי לצמצם את הסיכון של ההתחמקות ממס, כל שיעורי המכס המוטלים בצו זה ביחס לסחורות המיובאות מסין יחולו באופן שווה על סחורות שמיובאות מהונג קונג וממקאו.