תמונה של אילוסטרציה
מן העיתונות

20% מעובדי הקבלן לא קיבלו את השכר המגיע להם

יוסי גינוסר יוסי גינוסר

לא כולם שווים בקלפי:

20% מעובדי הקבלן לא קיבלו את השכר המגיע להם על יום הבחירות

רו"ח יוסי גינוסר: היעדר החקיקה בנושא פוגע בעובדים המוחלשים

מבדיקה של משרד רואי החשבון פאהן קנה ניהול בקרה בקרב עשרות חברות שמירה וניקיון עולה כי עובדים רבים שילמו מכיסם על הזכות להצביע 

כחודש לפני הבחירות לכנסת ה-24, עולים נתונים עגומים בנוגע לאפשרות של העובדים המוחלשים בישראל לממש את זכותם הדמוקרטית בלי לשלם על כך מחיר. לפי בדיקה של משרד רואי החשבון פאהן ניהול בקרה, כ-20% מעובדי הקבלן בחברות ניקיון ושמירה לא קיבלו את השכר המגיע להם בבחירות האחרונות, שנערכו במארס 2020.

הבדיקה נעשתה בקרב 250 עובדים ב-37 חברות קבלן בתחומי השמירה והניקיון. נמצא בה כי ל-11% מהעובדים לא שולמו כלל דמי בחירות - כלומר, הם לא באו לעבודה ביום הבחירות, אך יום החופש היה על חשבונם. נוסף על כך, 11% מהעובדים קיבלו תוספת שכר של 50% בלבד על כך שעבדו ביום הבחירות - במקום תוספת של 100% לשכר, בהתאם לפסיקת בתי הדין האזוריים לעבודה ולנוהג שהשתרש במשק.

יום הבחירות לכנסת הוא יום שבתון. העובד יכול שלא לעבוד בו, בלי שינוכה על כך יום חופש, והוא יהיה זכאי לשכר הרגיל שהיה משתכר אילו עבד באותו יום. עם זאת, החוק אינו אוסר על עבודה ביום הבחירות, ולכן המעסיק והעובד יכולים להסכים ביניהם על עבודה ביום הבחירות וגם על מסגרת השעות והשכר ביום זה. אפשר גם להסכים על תשלום שכר הגבוה מ-200% מהשכר הרגיל.

בכל מקרה, יש לתת לעובד אפשרות לצאת כדי להצביע בבחירות. עובד שנאלץ להיעדר מעבודתו במשך כמה שעות כדי להצביע בבחירות, יכול להסכים עם המעסיק על יום עבודה קצר יותר או על גמול מופחת בגין שעות ההיעדרות.

"בתוך שנתיים מתקיימות ארבע מערכות בחירות לכנסת, וגם בחירות ברשויות המקומיות", "לא סביר שבכל פעם בעלי העסקים, שגם כך קורסים תחת משבר הקורונה,ישאו בנטל הבחירות ויממנו משכורות לעובדים, כמו שזה קורה היום.

"לצד זה", הוסיף, "בסופו של דבר הנפגעים הם עובדים מוחלשים, כדוגמת עובדי הניקיון והשמירה. מאחר שאין חקיקה בנושא, ולמרות הנוהג המושרש, הם אלה שעובדים בבחירות ולא מתוגמלים כפי שנהוג. אני קורא למחוקק לערוך שינוי חקיקה בתחום".

הכתבה פורסמה בדה מרקר, לצפייה לחץ/י כאן.