תמונה של אילוסטרציה
מן העיתונות

דו"ח: בישראל קיים מחסור גדול במידע על נפגעי מחלות תעסוקתיות

ארז מימון ארז מימון

"לא קיימת 'מפת בריאות תעסוקתית' כלל ארצית במדינת ישראל", קבעה ב-2014 ועדת אדם לבטיחות ובריאות תעסוקתית. דו"ח חדש שפרסם השבוע 'קו לעובד' מלמד שהמצב בתחום לא השתנה בשבע השנים שעברו: המסקנות שהוסקו מדו"חות עבר לא מיושמות, נתונים על היקף התופעה חסרים, והמחקר בתחום סובל ממחסור בכוח אדם ובמשאבים. הדו"ח הוצג אמש (רביעי) בכנס בהשתתפות מומחי בטיחות וגיהות תעסוקתית שנערך בסמינר הקיבוצים.

"ישראל לא אימצה עד היום אף אחת מהאמנות הבינלאומית בנושא בריאות תעסוקתית שמומלצות על ידי ארגון העבודה הבינלאומי", פתחה את הכנס עו"ד דיאנה בארון מ'קו לעובד', מכותבות הדו"ח. "על פי הערכותיו של ארגון העבודה הבינלאומי, מתוך 2.78 מיליון איש שמתים מדי שנה בשל מחלות ופציעות מקצועיות ברחבי העולם, 86% נפטרים בשל השלכות של מחלות תעסוקתיות. מחלות שאינן קטלניות פוגעות בעוד כ-160 מיליון איש בעולם מדי שנה.

רשם המחלות התעסוקתיות במשרד הבריאות דווח ב-2017 רק על 3,603 מקרים של תחלואה תעסוקתית. לפי הערכות הארגון העבודה היו צריכים להיות כ-37 אלף, כלומר פי 10. זה מלמד על מצב תת-הדיווח והידע החסר שיש לנו על היקף התופעה בישראל".

ראש מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית לשעבר ארז מימון, כיום דירקטור וראש תחום בטיחות וגהות תעסוקתית בחברת פאהן קנה, אמר: "לצערי הנושא אינו מושך את תשומת הלב הציבורית והתקשורתית כיום. לדבריו, בניגוד לתאונות שבהן נפצעים ונהרגים עובדים באופן מיידי, את תוצאת המחלות התעסוקתיות רואים לעתים רק לאחר שנים.

"בצבא תמיד היו אומרים לנו: 'אל תשכחו את הפצוע השקט, הרבה פעמים מצבו קשה יותר מזה של הפצוע הצועק'. מצב הבריאות התעסוקתית הוא בדיוק המקרה הזה".

לדבריו, העניין שלו בתחום התעורר כשנכנס לתפקיד מפקח העבודה הראשי במינהל, ועיין בדו"ח ועדת אדם. בהערת שוליים בדו"ח נכתב שמדי שנה מתים בישראל כ-1,700 איש כתוצאה ממחלות מקצוע. "נדהמתי. זה המון. ניסיתי לברר איך הגיעו למספר הזה. יש פה מגה-אירוע ואף אחד לא יודע להסביר אותו? איך אני הולך עם זה לשר? הבנתי שאין באמת נתונים וביקשתי שיבצעו לי הערכה.

על בסיס נתונים במדינות מפותחות אחרות, הערכנו שמתים בישראל מדי שנה קרוב ל-800 איש, יותר מפי 3 ממספר ההרוגים בתאונות הדרכים, ופי 30 ממספר ההרוגים בתאונות בענף הבניין. אבל אף אחד לא מדבר על זה".

הכתבה פורסמה באתר דבר ב- 13.12.2021, לצפייה, לחץ כאן