article banner
מן העיתונות

הטבת המס שמגיעה למשפחות הנופלים

יגאל רופא יגאל רופא

הרחבת מעגל השכול הביאה איתה גם הרחבה לחוק 

הרחבת מעגל השכול הביאה איתה גם הרחבה לחוק שלא הרבה מכירים: משפחות של נופלים או נרצחים בפעולות איבה המעוניינות להנציח את יקיריהן, זכאיות להחזר מס של 30 אחוז מעלות ההנצחה. ההחזר הוא גם רטרואקטיבי

על פי החוק, בני משפחה של חללי מערכות ישראל – חיילים שנהרגו בפעילות מבצעית או אזרחים שנרצחו בפיגועי טרור – זכאים לקבל זיכוי של 30 אחוז מההוצאות שהוציאו על הנצחת יקיריהם. כלומר, אם משפחה הוציאה עשרת אלפים שקל על הקמת אנדרטה, על פרסום ספר לזכרו של הנופל או על כל יוזמת הנצחה אחרת, יתקבל על ידיה זיכוי מס של שלושת אלפי שקלים. סכום זה יופחת מחבות המס השנתית שלהם, ובכך למעשה המדינה משתתפת בחלק מעלויות ההנצחה.

ההגדרה של "בני משפחה" בחוק שזכאים לקבל את ההטבה היא רחבה ומקיפה. היא כוללת את בן או בת הזוג, ילדים, נכדים, אחים, הורים, גיסים וחתנים. לאחרונה, בעקבות המלחמה והרחבת מעגל השכול, הורחבה ההגדרה עוד יותר. כעת נכללים בהגדרה זו גם שוטרים, סוהרים ובעלי תפקידים ביטחוניים נוספים שנפלו בעת מילוי תפקידם, וכמו כן גם ארוסות של נופלים זכאיות להטבה.

חשוב לציין שהחוק לא מגביל או מכתיב את אופי ההנצחה או את היקף ההוצאה. בין אם מדובר בהקמת גן זיכרון, בהפקת סרט תיעודי או בכל יוזמה אחרת שנועדה לכבד את זכר הנופל או הנופלת – כל ההוצאות יוכרו לצורך קבלת הזיכוי. זוהי גישה מתחשבת ורגישה, שמאפשרת למשפחות לבחור את הדרך הטובה והמשמעותית ביותר עבורן להנציח את יקיריהן. המשפחה יכולה למקסם את ההטבה.

איך ממשים את ההטבה? עבור שכירים, התהליך פשוט יחסית. הם יכולים לקבל את הזיכוי ישירות דרך תלוש המשכורת החודשי, לאחר שימלאו את טופס 116, יצרפו את הקבלות המקוריות על ההוצאות ויגישו את הטופס לפקיד השומה אשר ינפיק אישור למעסיק ביחס לגובה הזיכוי. עצמאים לעומת זאת, יידרשו לכלול את הקבלות הרלוונטיות בדוח המס השנתי שלהם. בשני המקרים, חשוב לשים לב שהבקשה לזיכוי תוגש בשנת המס שבה בוצעה ההוצאה בפועל.

עוד נקודה מעניינת היא שאפשר לחלק את ההוצאות על ההנצחה בין מספר בני משפחה, בהתאם לחבות המס האישית של כל אחד מהם. כך, למעשה, המשפחה יכולה למקסם את הניצול של ההטבה. ואם בכל זאת הזיכוי לא נוצל במלואו בשנה הרלוונטית, או אם המשפחה שכחה לבקש אותו בזמן, ניתן לפנות לרשויות המס ולבקש החזרים רטרואקטיבית, עד 6 שנים אחורה מיום ההוצאה.

חשוב להדגיש: אף הטבה כספית, ולו המשמעותית ביותר, לא תוכל למחות את הכאב העצום של המשפחות השכולות או למלא את החלל שהותיר האובדן. יחד עם זאת, הזיכוי במס על הוצאות ההנצחה מהווה צעד חשוב ובעל משמעות מצד המדינה. זוהי הכרה בחשיבות העליונה של ההנצחה, וגם אמירה ברורה שהחברה כולה שותפה לנטל הזה, ולא משאירה את המשפחות להתמודד לבד עם לשמר את זיכרון יקירהן.

ועדיין, תמיד יש מקום לשיפור ולהרחבה של ההטבה. למשל, אפשר לשקול לאפשר למשפחות לנצל את יתרת הזיכוי שלא מומשה בשנה מסוימת, גם מספר שנים לאחר מכן. כי ההנצחה היא מסע מתמשך, שלא תמיד עולה בקנה אחד עם לוחות הזמנים של רשויות המס.

בסופו של דבר, הזיכוי במס על הוצאות ההנצחה הוא מחווה צנועה של החברה הישראלית כולה למשפחות שהקריבו את היקר להן מכל. זוהי תרומה קטנה שלנו, כחברה, כדי להקל ולו במעט על סבלם של אלו ששילמו את המחיר הכבד ביותר. זוהי חובתנו המוסרית, והדרך שלנו לומר למשפחות השכולות: אתם לא לבד בהתמודדות הזו. כולנו איתכם, מחבקים ותומכים, בכל צעד ובכל יוזמה להנצחת זכר הגיבורים שלנו.

לקיאת הכתבה שפורסמה במאקו ב13.05.2024 לחץ\י כאן