banner image
מן העיתונות

רשות המסים משנה את דיווח אופציות לעובדים. איך זה יעבוד?

רשות המסים הודיעה כי החל מה-1 בינואר 2025 חברות שמקצות אופציות למניות בחברה לעובדיהן מחויבות לדווח על כל התהליך ההקצאה - החל מתכנית ההקצאה, דרך דיווח רבעוני ועד לדיווח על המימוש על ידי העובד. זאת, באמצעות מערכת דיגיטלית חדשה שפיתחה הרשות. 

מטרת הדיווח המקוון הנה פיקוח וביקורת שוטפת על עמידה בתנאי הטבת המס המוענקת במימוש אופציות. נכון להיום המחזור השנתי הממוצע של האופציות לעובדים במשק הישראלי גבוה מ-15 מיליארד שקל. 

מה זה אומר בפועל? האם זה משנה את הזכויות המהותיות או פוגע בהטבות מס המגיעות לעובדים שקיבלו אופציות? רו"ח יגאל רופא, מנהל מחלקת מסים, פאהן קנה, ורו"ח ועו"ד יעקב ברשטיין, ממחלקת המסים בפאהן קנה מקבוצת GT ישראל, עושים סדר במנגנון הדיווח המקוון החדש.

מה קובע החוק בנוגע למיסוי אופציות לעובדים? ואיך מדווחים על קבלת אופציות נכון להיום? 
על פי סעיף 102 לפקודת מס הכנסה, עובד בחברה ישראלית זכאי לממש אופציות למניות בחברה ולשלם מס רווחי הון בשיעור של 25% במקום מס שולי לפי גובה השכר שעשוי להגיע עד ל-50%. התנאים למימוש ההטבה הם שהאופציות הוענקו במסגרת תכנית הקצאה שאושרה על ידי רשות המסים וכי המניות הוחזקו בידי נאמן למשך שנתיים לפחות. 

כיום, חברות המקצות אופציות לעובדיהן מדווחות לרשות המסים על תכנית הקצאות בדיווח ידני, ולאחר מכן מדווחות על מימוש האופציות של כלל העובדים בחברה במרוכז. ברשות טוענים, כי שיטת דיווח זו מקשה על הרשות לקיים ביקורת יעילה על מנת לוודא כי התנאים להטבת המס התקיימו וחישוב המס נעשה בצורה נכונה. כמו כן, היעדר ריכוז של המידע המלא במערכת דיגיטלית מקשה על רשות המסים לקבוע מה העלות התקציבית של הטבת המס. 

איך יתבצע הדיווח על הקצאת אופציות החל מינואר?
במסגרת המהלך, חברות המבקשות להקצות אופציות לעובדים יגישו את תכנית ההקצאה לאישור רשות המסים באמצעות טופס מקוון. במהלך ההגשה יענו נציגי החברות על שאלון ועל סמך תשובותיהם תקבע רשות המסים אם יש מקום לאשר את התכנית או לבקש מהחברה לבצע בה שינויים. בנוסף, רשות המסים תממש את זכאותה לפי החוק לדרוש דיווח רבעוני מלא מכלל החברות המקצות אופציות והנאמנים המנהלים אותן, בנוגע לאופציות המוחזקות אצלם או ממומשות דרכם.

אין בשינוי אופן הדיווח כדי להשפיע על עצם הזכאות להטבת המס בעת מימוש אופציות.

מה הרקע לתיקון שיטת הדיווח?
ברשות המסים מסבירים, כי התיקון בשיטת הדיווח נולד בעקבות עבודה מרוכזת שנעשתה בחטיבה המקצועית ברשות המסים וכי הדיווח יאפשר לרשות לקיים הליך ביקורת יעיל על קיום התנאים להטבת המס במימוש אופציות ולהעניק לרשות ולמקבלי ההחלטות תמונה מלאה בנוגע להיקף האופציות המוקצות במשק הישראלי והעלות הפיסקאלית של הטבת המס.

ואולם, רו"ח יגאל רופא ורו"ח ועו"ד יעקב ברשטיין, אומרים כי יש עוד סיבה שדחפה את הרשות לתיקון. "במסגרת הוראות סעיף 102 נקבע, כי יש להגיש תכנית לאישור רשות המסים וניתן לרשות המסים פרק זמן של 90 יום לבדוק את התוכנית ולאשרה או לחזור עם הערות. במידה ובפרק זמן זה של 90 יום רשות המסים לא חזרה עם הערות רואים את התוכנית כמאושרת. 

עם השנים התפתח נוהג בשוק כי רשות המסים לא מאשרת פוזיטיבית את התוכניות שהוגשו אליה וכי בחלוף אותם 90 ימים התוכניות מאושרות אוטומטית. כך התנהלו הדברים על לקביעת בית המשפט בעניין שוחט שם נדחתה עמדה של רשות המסים, כי עומדת לה האפשרות לבחון את הוראות התוכנית במועד מימוש האופציות. בית המשפט קבע כי חוסר התגובה של רשות המסים (במסגרת 90 הימים שעומדים לרשותה) מהווה אישור לתוכנית וכי לא תוכל לטעון כנגד התוכנית במועד המימוש. 

"פסק הדין התקדימי חייב את הרשות לשנות את גישתה ולהתחיל לבחון את תכנית האופציות לעובדים שהחברות מגישות כבר במועד ההגשה. עם זאת, מאחר ולרשות המסים אין זמינות כ"א לבחון מאות/אלפי תכניות המוגשות מדי שנה, בחברה רשות המסים לבנות מערכת דיווח דיגיטלית במתווה של שאלון, במסגרתו יידרש הנישום לענות על שאלות הנוגעות לתוכנית האופציות".

במידה והמענה לשאלות לא יהיה בהתאם לפרשנות של רשות המסים להוראות סעיף 102 לפקודה ולתקנות מכוחו הרי שתוכניות אלו יעצרו כבר במועד ההגשה ולא יאושרו. "הנישום יידרש להחליט אם ל'התיישר' עם הפרשנות של רשות המסים ו/או לפנות לקבלת החלטת מיסוי מרשות המסים, אחרת תוכנית האופציות לא תאושר", אומרים רופא וברשטיין. 

עוד הוחלט לחדש את הדרישה לדיווח תקופתי לגבי אופציות שהוקצו לעובדים, דרישה שהופסקה בהוראת רשות המסים עוד בשנת 2003. "מעתה ידרשו החברות, באמצעות הנאמנים לדווח דיווח תקופתי על ככלל, הקצאות אופציות לעובדים ומימושים על ידי העובדים", מסבירים רופא וברשטיין. 

מהן ההשלכות על חברות בתהליכי הקצאת האופציות?
רו"ח יגאל רופא ורו"ח ועו"ד יעקב ברשטיין: "מתכונת הדיווח החדשה, לרבות הדיווחים החודשיים תטיל מעמסה בירוקרטית על החברה, הנאמן והיועצים המקצועיים לחברה, דבר שיבוא לכדי ביטוי ככל הנראה גם בעליה בהוצאות החברה בגין שירותי ליווי וייעוץ לגבי הקצאת אופציות לעובדים.

"כמו כן, השאלון של רשות המסים ישמש כמסננת דרכה יעברו רק תוכניות בהתאם למתווה הפרשנות של רשות המסים של הוראות סעיף 102 לפקודה ולתקנות מכוחו. אם בעבר נישומים יכלו לבחור ליישם בתוכנית פרשנות שונה מעמדת רשות המסים, הרי שמעטה תוכנית שאינו מיישרות קו מלא עם העמדה הפרשנית של רשות המסים להוראות החוק, לא תאושר". 

עמדת רשות המסים הינה כי המתווה החדש יאפשר לחברות לקבל וודאות לאישור התוכנית כבר במועד ההגשה ולא להיגרר לסיטואציה שבהן לאחר שאושרה התוכנית לאחר חלוף אותם 90 ימים הקבועים בחוק יעלו טענות על ידי רשות המסים שהתוכנית אינה עומדת בדרישות הפקודה בהתאם לפרשנותה. 

האם הצעד עלול להוביל לשינויים במנגנוני הקצאת אופציות לעובדים?
רו"ח יגאל רופא ורו"ח ועו"ד יעקב ברשטיין: "מתווה ההגשה החדש יוביל ככל הנראה גם לשינוי בהתנהגות השוק בכל הקשור למועד ההקצאה של האופציות לעובדים. מעבר מהקצאה לעובדים בתוכניות חדשות מ-30 יום אחר הגשת התוכנית לאישור רשות המסים לתקופה של 90 יום או עד קבלת האישור של רשות המסים, או אף לתקופה ארוכה יותר עד הסדרת העניין עם רשות המסים, מה שיכול לקחת גם חודשים רבים. 

"עם הגשת התוכנית במערכת הדיווח החדשה, חברות לא ימהרו להקצות את האופציות לעובדים בתוך 30 הימים מאחר והן יודעות כי רשות המסים עשויה לחזור עם הערות לתוכנית ויעדיפו להמתין עד קבלת האישור מרשות המסים לתוכנית או את 90 הימים הקבועים בחוק המאפשרים לרשות המסים לחזור עם הערות, דבר שעשוי לעכב עוד יותר את מועד ההקצאה לעובדים גם מעבר ל- 90 יום. ההשפעות לעיכוב הקצאת האופציות לעובדים יהיו להיות בעל השלכות מהותיות לעובדים, בין היתר בדחיית תום תקופת החסימה, השפעה על המרכיב הפירותי בחברות נסחרות ואף מיסוי במקרים חריגים להביא למיסוי פירותי בעסקת EXIT". 

בנוסף, אומרים רו"ח יגאל רופא ורו"ח ועו"ד יעקב ברשטיין, כי "חברות סטארט אפ צעירות ידרשו להקצות יותר משאבים כספיים על מנת לתחזק את מנגנון הדיווח החדש ולהשקיע משאבים במעקב ופיקוח (באמצעות הנאמן) על ההקצאות לעובדים. 

האם יש גם בשורה בהעברת התהליך לדיגיטל ?
רו"ח יגאל רופא ורו"ח ועו"ד יעקב ברשטיין: "הבשורה היא ההבטחה של רשות המסים למתן אישור לתוכנית ובכך להעניק וודאות לאישור התוכנית במועד ההגשה". 

ברשות המסים מעריכים כאמור כי הדיגיטציה של תחום האופציות תאפשר לרשות המסים לקיים ביקורת חכמה ויעילה על התחום, מבלי להקשות על גורמים המתנהלים בצורה תקינה ותוך מיצוי מקסימלי של פוטנציאל הגבייה, לצד קבלת תמונה מלאה של עלות ההטבה והיקף האופציות במשק הישראלי. 

הכתבה פורסמה ב"גלובס", לחץ/י כאן לקריאה

העתק את הטקסט של המאמר